دکتر نجمه حمید، خانم فاطمه یوسفی، دکتر مرتضی امیدیان،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( دوره دوازدهم، شماره اول ، بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
پژوهش حاضر تاثیر نرم افزار آموزش و بهسازی توجه و حافظه بر توانمندی شناختی و نظم جویی هیجان بیماران مبتلا به کرونا ویروس بعد از بهبودی را مورد بررسی قرار داد. طرح پژوهشی حاضز آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه ساکنین شهرستان شادگان بود که در نیمه اول سال ۱۴۰۰ به علت ابتلا به کرونا ویروس در بیمارستان شهید معرفی زاده (ویژه کرونایی ها) این شهرستان بستری و سپس بهبود یافتند. با توجه به طرح پژوهش، حجم نمونه تعداد ۴۰ نفر در نظر گرفته شد که در ۲ گروه ۲۰ نفری آزمایش و کنترل (آزمایش ۲۰ نفر و کنترل ۲۰ نفر) قرار گرفتند و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. همچنین فقط گروه آزمایشی ، مورد مداخله با نرم افزار آموزش و بهسازی توجه و حافظه قرار گرفت و در نهایت هر دو گروه مجددا به پرسشنامه ها (پس آزمون) پاسخ دادند. ابزارهای پژوهش عبارت بود از پرسش نامه نظم جویی شناختی هیجان گرانفسکی، پرسش نامه توانمندی شناختی نجاتی و نرم افزار آموزش و بهسازی توجه و حافظه. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میان گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری در هریک از متغیرهای وابسته وجود داشت(۰۰۱/۰< P). یعنی میانگین نظم جویی شناختی هیجان و توانمندی شناختی و همه مولفه های این دو متغیر، در گروه آزمایش نسبت به پیشآزمون و گروه کنترل، به طور معنیداری افزایش یافته است. از این رو می توان بیان کرد که نرم افزار آموزش و بهسازی توجه و حافظه بر توانمندی شناختی و نظم جویی هیجان بیماران مبتلا به کرونا ویروس بعد از بهبودی تاثیر معناداری داشته است.
دکتر مرتضی امیدیان، خانم خدیجه خنیفر، دکتر غلامحسین مکتبی، دکتر منیجه شهنی ییلاق،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( دوره دوازدهم، شماره سوم ، پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
با توجه به ادعای نظریههای دوزبانگی و اثر آن بر کارکردهای اجرایی این تحقیق به منظور بررسی اثر دوزبانگی بر کارکردهای اجرایی، با روش فراتحلیل انجام گرفت. هدف از پژوهش حاضر ترکیب پژوهشهای انجام شده در زمینه کارکردهای اجرایی بود. در این پژوهش از فراتحلیل به عنوان ابزاری جهت تعیین، جمع آوری، ترکیب و خلاصه کردن یافتههای پژوهشی مرتبط با اثر دوزبانگی بر کارکردهای اجرایی استفاده شد. برای این منظور مقالههای انتشار یافته بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۳ بررسی شد و ۴۳۶ پژوهش یافت شد که بر اساس معیارهای پژوهش ( روش علی مقایسهای، داشتن گروه گواه و کنترل و آمارههای توصیفی ) ۳۰ تحقیق وارد فراتحلیل شد. تعداد آزمودنیها در کل
پژوهش ها ۱۴۱۲ نفر بود. یافتههای پژوهش نشان داد که اندازه اثر کلی پژوهشهای مورد بررسی برای مدل اثرات ثابت ۰/۶۳۳ و برای مدل اثرات تصادفی ۰/۷۷۱ که برای هر دو معنیدار است و نشان میدهد که دوزبانگی بر کارکردهای اجرایی تاثیر دارد.