دوره 5، شماره 2 - ( 6-1396 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 60-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alboghbeish S, Abedanzadeh R, Shetab Boushehri N, Daneshfar A. The Effect of Stroop Effect and Stimulus Onset Asynchronies on the Psychological Refractory Period. JCP 2017; 5 (2) :51-60
البوغبیش سعید، عابدان زاده رسول، شتاب بوشهری ناهید، دانشفر افخم. تأثیر اثر استروپ و فاصله‌های زمانی بین دو محرک بر دوره بی‌پاسخی روانشناختی. فصلنامه روانشناسی شناختی. 1396; 5 (2) :51-60

داشنگاه شهید چمران اهواز ، Albogbish@Gmail.Com

چکیده:

پیش زمینه و هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر استروپ بر دوره بی­پاسخی روانشناختی است.

مواد و روش­ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود برای این منظور تعداد 20 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه شهید چمران با میانگین سنی 54/1±45/23 سال به صورت در دسترس انتخاب شدند. از شرکت­کنندگان آزمون تکلیف دوگانه به عمل آمد این آزمون شامل چهار فاصله زمانی 50، 100، 300 و 900 هزارم ثانیه بین شروع ناهمزمان دو محرک در دو حالت همخوان و ناهمخوان برای محرک اول و دوم بود.

یافته­ها: نتایج آزمون اندازه­گیری مکرر با سطح معناداری (05/0 P>) نشان داد که محرک­های همخوان از محرک­های ناهمخوان زمان پاسخ سریع‌تری دارند؛ در فاصله­های زمانی کوتاه فرایند خودکار خواندن کلمه با فرایند نام­گذاری کلمه باعث ایجاد تداخل نمی­شود.

نتیجه­گیری: بنابراین عامل استروپ در فاصله­های زمانی کوتاه بی‌تأثیر بود. تفاوت درون‌گروهی و عدم سازگاری درونی دو محرک در توالی تکلیف دوگانه ناهمخوان-همخوان عامل افزایش زمان پاسخ به محرک دوم بود؛ بنابراین می­توان گفت که افزایش پیچیدگی محرک اول باعث بیشترین تأخیر در پاسخ دوم می­شود.

دریافت: 1395/11/10 | پذیرش: 1396/2/2 | انتشار: 1396/6/29